KRAKERSY ZIOŁOWE

0 (0 ocen)

Lubimy posiedzieć sobie przed telewizorem lun komputerem polecam własnej roboty krakersy.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1/2 kostki margaryny
    1 całe jajko
    1/2 do 3/4 łyżeczki soli ziołowej

    Dodatkowo: (dekoracja krakesrów)
    sól ziołowa
    1 jajko - roztrzepać

Krakersy ziołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać sól ziołową - wymieszać.Następnie schłodzoną margarynę podzielić na mniejsze kawałki, dodać do mąki - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wbić całe jajko. Wymieszać nożem po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i za pomocą foremki powycinać dowolne kształty. Każdy krakers za pomocą pędzelka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać solą ziołową.Wychodzi około 50-60 sztuk.

    Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy