Zakochana Krakowianka - kanapka dla niejadka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 min

Kolorowa kanapka, którą przygotowałam z myślą o niejadkach. Tych warto radosną formą kanapek zachęcać do jedzenia. Dzieci, które lubią jeść też ucieszy taki widok podczas śniadania.

  • 5 min

Składniki:

  • - kromka pełnoziarnistego pieczywa : 1 sztuka
    - wędlina drobiowa : 3 plastry
    - ser żółty pełnotłusty : 1 plaster
    - pomidor sezonowy : 3 plasterki
    - ugotowana marchewka : 2 plasterki
    - ugotowany makaron kokardki : 5 sztuk
    - kapary z zalewy : 2 sztuki
    - natka pietruszki : 2-3 listki
    - koperek świeży : 1 gałązka
    - masło : 0,5-1 łyżeczka

Zakochana krakowianka - kanapka dla niejadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na talerzu układamy plaster wędliny drobiowej ( twarz). Foremką w kształcie serca wycinamy serowe oczy, układamy na wędlinie. Na sercach układamy kapary. Z wędliny drobiowej wycinamy kształt nosa. Z pomidora wycinamy kształt ust. Nos i usta układamy w odpowiednich miejscach. Z koperku robimy brwi.
  • 2. Kokardki makaronowe układamy wokół twarzy ( wianek). Dekorujemy listakmi pietruszki i kawałkiem pomidora. Masłem smarujemy kromkę pieczywa, a na kromce układamy plaster wędliny drobiowej, (przycinamy dopasowując kształt wędliny do kromki). Plaster wędliny zwijamy w rulonik, przecinamy na pół. Układamy tułów z kromki pieczywa z wędliną, obok układamy ręce z ruloników wędliny. Na kanapce- tułowiu układamy plasterki pomidora. Dłonie wycinamy z plasterków marchewki. Krakowianka gotowa!

Porady

Użyłam wędliny z kurczaka w curry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2015

Komentarze

Podobne przepisy