Krążki ogórkowe marynowane w zalewie jabłkowej

0 (0 ocen)

  • 50 min

Niebanalne podejście do piklowanych warzyw :)

  • 50 min

Składniki:

  • ogórki gruntowe - dowolna ilość
    sok jabłkowy 1 litr
    ocet jabłkowy 5-6% 500 ml
    cukier do smaku
    sól morska do smaku
    łodygi kopru z baldachami nasion
    czosnek
    czarna gorczyca
    ziele angielskie
    liście laurowe
    papryczki chili (świeże lub marynowane)

Krążki ogórkowe marynowane w zalewie jabłkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-24eofnm 1. Ogórki umyć, pokroić w grube plastry, wypełnić duże słoiki. Do każdego włożyć po jednej papryczce chili marynowanej (dowolnej wielkości) - najlepiej pomiędzy ogórki.
  • image-1u4eq1u 2. Do każdego słoja dodać po pół łyżeczki czarnej gorczycy, 1-2 pokrojone ząbki czosnku, po 2-3 kulki ziela angielskiego i po 1 liściu laurowym.
  • image-21i8047 3. Na koniec do każdego słoika włożyć duży baldach kopru z nasionami.
  • image-1hi6kfl 4. Zalać marynatą zagotowaną z soku jabłkowego, octu jabłkowego oraz soli i cukru do smaku.
  • image-0qwxw9n 5. Słoiki pasteryzować ok. 20 minut.
    Odstawić do ostygnięcia dnem do góry.

Porady

Najlepiej nadają się do tej marynaty młode ogórki gruntowe, ponieważ ich skórka jest cienka i krucha ale można również wykorzystać ogórki wężowe.

Komentarze

Podobne przepisy