ogórki gruntowe - dowolna ilość
sok jabłkowy 1 litr
ocet jabłkowy 5-6% 500 ml
cukier do smaku
sól morska do smaku
łodygi kopru z baldachami nasion
czosnek
czarna gorczyca
ziele angielskie
liście laurowe
papryczki chili (świeże lub marynowane)
Krążki ogórkowe marynowane w zalewie jabłkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki umyć, pokroić w grube plastry, wypełnić duże słoiki. Do każdego włożyć po jednej papryczce chili marynowanej (dowolnej wielkości) - najlepiej pomiędzy ogórki.
2.Do każdego słoja dodać po pół łyżeczki czarnej gorczycy, 1-2 pokrojone ząbki czosnku, po 2-3 kulki ziela angielskiego i po 1 liściu laurowym.
3.Na koniec do każdego słoika włożyć duży baldach kopru z nasionami.
4.Zalać marynatą zagotowaną z soku jabłkowego, octu jabłkowego oraz soli i cukru do smaku.
5.Słoiki pasteryzować ok. 20 minut.
Odstawić do ostygnięcia dnem do góry.
Porady
Najlepiej nadają się do tej marynaty młode ogórki gruntowe, ponieważ ich skórka jest cienka i krucha ale można również wykorzystać ogórki wężowe.
Komentarze