Kreatywne łódeczki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lekka przekąska lub dietetyczny obiad z ryżem boczkiem i cukinią ,polecam osobom które lubią urozmaicać swoją kuchnię w lekkie dania,ja byłam zachwycona smakiem..:)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu a:
    2 małe cukinie
    100 g ryżu
    20 dag boczku łuskanego

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    100 g ser żółty wędzony

    Składniki robocze:
    1 łyżka oleju ryżowego
    sól morska do smaku
    pieprz kolorowy

    Dekoracja: natka pietruszki

Kreatywne łódeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinię myjemy wydrażąmy 1. Cukinię umyć przekroić wzdłuż na połówki,małą łyżeczką lekko wydrążyć środki,posolić i doprawić pieprzem łódki.
  • Kreatywny farsz 2. Przygotować farsz:
    Ryż ugotować w osolonej wodzie tak aby był lekko klejący.Odcedzić Boczek pokroić w drobną kostkę wrzucić na patelnię i zrumienić na dużym ogniu,dodać do ryżu i wymieszać Odstawić aby lekko przestygł,dodać starty na tarce jarzynowej wędzony ser żółty,doprawić do smaku solą i pieprzem
  • Nadziewamy 3. Cukinię lekko skropić olejem ryżowym, nadziewać ,farszem lekko go docisnąć.Ułożyć łódki w naczyniu żaroodpornym wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekać około 20 minut.Tak aby cukinia była upieczona ale jednocześnie pozostała lekko jędrna
  • Dekorujemy 4. Ozdobić na talerzu natką pietruszki.Podawać gorące.

Komentarze

Podobne przepisy