Lekka przekąska lub dietetyczny obiad z ryżem boczkiem i cukinią ,polecam osobom które lubią urozmaicać swoją kuchnię w lekkie dania,ja byłam zachwycona smakiem..:)
40 min
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu a:
2 małe cukinie
100 g ryżu
20 dag boczku łuskanego
Składnik podstawowy dodatkowy:
100 g ser żółty wędzony
Kreatywne łódeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć przekroić wzdłuż na połówki,małą łyżeczką lekko wydrążyć środki,posolić i doprawić pieprzem łódki.
2.Przygotować farsz:
Ryż ugotować w osolonej wodzie tak aby był lekko klejący.Odcedzić Boczek pokroić w drobną kostkę wrzucić na patelnię i zrumienić na dużym ogniu,dodać do ryżu i wymieszać Odstawić aby lekko przestygł,dodać starty na tarce jarzynowej wędzony ser żółty,doprawić do smaku solą i pieprzem
3.Cukinię lekko skropić olejem ryżowym, nadziewać ,farszem lekko go docisnąć.Ułożyć łódki w naczyniu żaroodpornym wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekać około 20 minut.Tak aby cukinia była upieczona ale jednocześnie pozostała lekko jędrna
4.Ozdobić na talerzu natką pietruszki.Podawać gorące.
Komentarze