Kręcone kluski

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Kluski a'la kopytka, którymi kręcimy, dlatego każdy ma inny kształt.

  • 3 godz.

Składniki:

  • - ziemniaki - 1 kg
    - mąka pełnoziarnista - 200 g
    - mąka ziemniaczana - 1 czubata łyżka
    - jajko - 2 szt
    - sól, pieprz

Kręcone kluski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0hwj48a 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź ubijamy tłuczkiem. Do lekko przestudzonych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na jednolite, sprężyste ciasto.
  • image-15b501w 2. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-1,5 h. Na blat wysypujemy mąkę, odcinamy kawałek ciasta, z którego formujemy paseczki o szerokości 2-3 cm.
  • image-1yymcv4 3. Z każdego paseczka odcinamy kawałki ok 2 cm, które następnie kręcimy w ręce po jednym obrocie. Kluski gotujemy w wodzie do momentu ich wypłynięcia. Z podanej ilości składników przygotowałam 106 klusków. Smacznego:)

Porady

zamiast mąki pełnoziarnistej można dodać tradycyjną do klusek.

Komentarze

Podobne przepisy