Kręcone kluski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź ubijamy tłuczkiem. Do lekko przestudzonych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na jednolite, sprężyste ciasto.
2.Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-1,5 h. Na blat wysypujemy mąkę, odcinamy kawałek ciasta, z którego formujemy paseczki o szerokości 2-3 cm.
3.Z każdego paseczka odcinamy kawałki ok 2 cm, które następnie kręcimy w ręce po jednym obrocie. Kluski gotujemy w wodzie do momentu ich wypłynięcia. Z podanej ilości składników przygotowałam 106 klusków. Smacznego:)
Porady
zamiast mąki pełnoziarnistej można dodać tradycyjną do klusek.
Komentarze