Krem bawarski z sosem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam ten deser. Dzięki niemu zdałam celująco dyplom na technika technologii żywienia.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • krem:
    mleko-0,5 l
    śmietanka 30%-0,5 l
    żółtka-7 szt.,
    cukier-100 g
    mąka ziemniaczana-15 g
    żelatyna-35 g
    aromat arakowy lub rumowy
    sos:
    truskawki-300 g
    puder-75 g
    śmietanka 30%-300 ml

Krem bawarski z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie żelatyny z mlekiem 1. Krem:
    Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem.
  • śmietanka z żółtkami i mąką 2. Żółtka wymieszać z mąką ziemniaczaną i śmietanką.
  • podgrzewanie i mieszanie obu mas 3. Wlewać powoli masę żółtkową do gorącego mleka intensywnie mieszając, aż krem zgęstnieje. W gorącym kremie rozpuścić żelatynę i wymieszać.
  • dodawanie aromatu 4. Dodać aromat wedle smaku.
  • nalewanie kremu do filiżanek 5. Krem rozlać do filiżanek. Schłodzić.
  • przygotowanie sosu 6. Sos:Truskawki zmiksować z pudrem. Śmietankę ubić a następnie połączyć z truskawkami.
  • 7. Gdy krem stężeje wyjąć go na talerzyk deserowy i polać sosem wedle uznania.

Porady

Podane proporcje wystarczą na 6-7 porcji kremu. Truskawki mogą być świeże jak i mrożone. Przed wyjęciem kremu z filiżanki można zanurzyć na chwilę filiżankę w ciepłej wodzie, dzięki temu łatwiej będzie go wyjąć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy