Krem brokułowo-kalafiorowy

0 (0 ocen)

Do tej pory robiłam albo zupę brokułową, albo kalafiorową. Tym razem połączyłam te warzywa w jednej gęstej zupie. Wyszła bardzo smaczna i sycąca.

Składniki:

  • 800 ml rosołu drobiowego
    1 mały kalafior
    1 średni brokuł
    2 ząbki czosnku
    sól

Krem brokułowo-kalafiorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior i brokuł oczyszczamy, płuczemy. Usuwamy twardy głąb kalafiora i zdrewniały gruby pęd brokuła. Odcinamy po kilka małych różyczek do dekoracji, resztę kroimy na nieduże kawałki.
  • 2. Rosół zagotowujemy, wkładamy różyczki brokuła i kalafiora przeznaczone do dekoracji i gotujemy pod przykryciem: brokuł - 3 minuty, kalafior - 5 minut. Wyjmujemy i odsączamy, różyczki brokuła wkładamy do zimnej wody, aby zachowały ładny, zielony kolor.
  • 3. Do gotującego się rosołu wkładamy pokrojonego kalafiora, gotujemy 5 minut pod przykryciem, dokładamy brokuła i gotujemy razem jeszcze 10 minut. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i gotujemy wszystko 2 minuty. Solimy do smaku.
  • 4. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Przed podaniem dekorujemy każdą porcję różyczką brokuła i kalafiora.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy