Krem brokułowo-kalafiorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior i brokuł oczyszczamy, płuczemy. Usuwamy twardy głąb kalafiora i zdrewniały gruby pęd brokuła. Odcinamy po kilka małych różyczek do dekoracji, resztę kroimy na nieduże kawałki.
2.Rosół zagotowujemy, wkładamy różyczki brokuła i kalafiora przeznaczone do dekoracji i gotujemy pod przykryciem: brokuł - 3 minuty, kalafior - 5 minut. Wyjmujemy i odsączamy, różyczki brokuła wkładamy do zimnej wody, aby zachowały ładny, zielony kolor.
3.Do gotującego się rosołu wkładamy pokrojonego kalafiora, gotujemy 5 minut pod przykryciem, dokładamy brokuła i gotujemy razem jeszcze 10 minut. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i gotujemy wszystko 2 minuty. Solimy do smaku.
4.Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Przed podaniem dekorujemy każdą porcję różyczką brokuła i kalafiora.
Komentarze