Krem budyniowy - podstawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1,5 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń i wystudzić. Najlepiej będzie jak budyń odłożymy i w spokoju, w temperaturze pokojowej się wystudzi. Dobrze taki budyń sobie zrobić dzień przed robieniem kremu.
Masło musi być w temperaturze pokojowej, dobrze jak dzień wcześniej wyjmie się go z lodówki. Miękkie masło utrzeć aż zrobi się białe. Do masła dodawać po łyżce budyniu, ucierać. To ważne żeby dawać po łyżce budyniu bo jak dodamy cały na raz to nic z tego nie będzie. Dokładnie miksować. DO takiego kremu można dodać, kakao, kokos, rozpuszczoną ale przestudzoną czekoladę, kawę rozpuszczalną oraz różne aromaty.
Komentarze