Krem budyniowy - podstawowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Krem budyniowy zawsze płata nam figle i się nie udaje. Oto przepis, dzięki któremu krem budyniowy zawsze będzie smaczny i się nie zważy.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
    1 czubata łyżka mąki
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    op. cukru wanilinowego
    2 łyżki cukru
    200g masła

Krem budyniowy - podstawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń i wystudzić. Najlepiej będzie jak budyń odłożymy i w spokoju, w temperaturze pokojowej się wystudzi. Dobrze taki budyń sobie zrobić dzień przed robieniem kremu.
    Masło musi być w temperaturze pokojowej, dobrze jak dzień wcześniej wyjmie się go z lodówki. Miękkie masło utrzeć aż zrobi się białe. Do masła dodawać po łyżce budyniu, ucierać. To ważne żeby dawać po łyżce budyniu bo jak dodamy cały na raz to nic z tego nie będzie. Dokładnie miksować. DO takiego kremu można dodać, kakao, kokos, rozpuszczoną ale przestudzoną czekoladę, kawę rozpuszczalną oraz różne aromaty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy