Krem cebulowy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prawdziwy klasyk, bez którego nie można się obejść. Słodka w smaku i delikatna przez białe wino.Podałam ze świeżą bagietka, pasuje też bagietka zapieczona z żółtym serem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - cebula , drobno posiekana: 6 sztuk
    - bulionetka warzywna: 600 mililitrów
    - wytrawne białe wino: 100 mililitrów
    - śmietana kremowa 30 %: 3 łyżki
    - masło: 3 łyżki
    - cukier: 1 łyżka
    - sól, pieprz, do smaku: 1 szczypta

Krem cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem cebulowy 1. Cebulę obieramy i szatkujemy na piórka. Masło roztapiamy, dodajemy cukier, czekamy aż się rozpuści.
    Dodajemy cebulę i czekamy aż się skarmelizuje, zmniejszy swoją objętość.

    Następnie dodajemy bulion z kurczaka i wino i dusimy na małym ogniu około 10-15 minut.
    Na końcu dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
    Miksujemy na krem.

    Podajemy ze świeżą bagietka.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy