Krem cytrynowy

0 (0 ocen)

Na upalny dzień najlepszy jest krem cytrynowy - orzeźwiająco soczysty i zimny :)

Składniki:

  • 250g serka homogenizowanego
    2 żółtka
    płaska łyżka masła
    2 łyżki cukru pudru
    skórka otarta z cytryny
    sok z 1 cytryny
    kopiasta łyżeczka żelatyny
    1/3 szklanki mleka

Krem cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowujemy i rozpuszczamy żelatynę.
  • 2. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtka i skórkę otartą z cytryny - ucieramy do połączenia się składników.
  • 3. Dodajemy serek homogenizowany, rozpuszczoną w mleku żelatynę oraz sok z cytryny. - mieszamy.
  • 4. Krem nakładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy np. plasterkiem cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy