Krem czekoladowo-rumowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Taki deser będzie słodkim zwieńczeniem romantycznej walentynkowej kolacji we dwoje,a nutka rumu tylko doda apetytu na więcej...:)

  • 40 min

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki
    25 dag czekolady mlecznej
    10 dag cukru pudru trzcinowego
    5 jaj
    2 łyżki ciemnego kakao
    50 ml rumu
    masło do posmarowania kokilek

Krem czekoladowo-rumowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ubijamy 1. Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywną pianę. Czekoladę połamałam włożyłam do miseczki i rozpuściłam w kąpieli wodnej. Białka oddzieliłam od żółtek.Żółtka ubiłam z łyżką cukru pudru na puszystą masę.Białka ubiłam oddzielnie z resztą cukru i obie masy połączyłam ze sobą wlewając ciepłą rozpuszczoną czekoladę oraz wlałam rum na koniec dodałam ubitą śmietankę i wymieszałam łyżką .
  • Przekładamy do kokilek 2. Tak powstały gęsty krem wlałam do wysmarowanych masłem kokilek do 2/3 wysokości i wstawiłam do nagrzanego do 200*c piekarnika i zapiekałam 15- 17 minut. Przed podaniem posypałam grubo ciemnego kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy