krem czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Słodki krem na chwilę zapomnienia:)

  • 20 min

Składniki:

  • na 4 porcje:
    100 g dowolnej czekolady
    50 g mielonych orzechów
    200 ml śmietany 12%
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki likieru czekoladowego
    150 ml śmietanki 30%
    1 łyżeczka kakao

Krem czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać śmietane 12%, orzechy, likier. Wszystko wymieszać i ostudzić.
  • 2. Śmietane 30 % ubić na sztywno, dodać cukier puder i kakao, wymieszać.
  • 3. Krem czekoladowy podzielić do 2 misek, do 1 dodać połowe bitej śmietany.
  • 4. Ułożenie w pucharkach: krem czekoladowy, krem z bita śmietaną, sama bita śmietana. Deser trzymac w lodówce.

Porady

Deser można dodatkowo ozdobić czekoladą, kajmakiem i prażonymi orzechami.

Komentarze

Podobne przepisy