Krem czekoladowy z espresso

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Po skosztowaniu tego deseru aż krzyknęłam: „To niebo w gębie!”. Przepis mam od koleżanki z pracy.

Składniki:

  • ● 1-2 łyżeczki kawy espresso
    ● 7,5 dag pełnomlecznej czekolady
    ● 7,5 dag gorzkiej czekolady
    ● 2 jajka
    ● sól
    ● 7,5 dag cukru pudru
    ● 20 dag śmietanki 36-proc.
    ● 1/4 czekolady z nadzieniem kawowo-śmietankowym

Krem czekoladowy z espresso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zalewamy 50 ml wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia. Mleczną i gorzką czekoladę łamiemy na małe kawałki. Roztapiamy w kąpieli wodnej.
  • 2. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy kilka minut z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie na przemian dodajemy czekoladę
    i kawę.
  • 3. Śmietankę ubijamy na sztywno. W drugim naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli. Do masy czekoladowo-kawowej dodajemy na przemian bitą śmietanę i pianę. Delikatnie mieszamy.
  • 4. Krem przekładamy do szklanych pucharków. Wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Na wierzch ścieramy nadziewaną czekoladę.

Porady

RADY Aliny Michalskiej Deser należy podać tego samego dnia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2012

Komentarze

Podobne przepisy