Krem czekoladowy z espresso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawę zalewamy 50 ml wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia. Mleczną i gorzką czekoladę łamiemy na małe kawałki. Roztapiamy w kąpieli wodnej.
2.Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy kilka minut z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie na przemian dodajemy czekoladę
i kawę.
3.Śmietankę ubijamy na sztywno. W drugim naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli. Do masy czekoladowo-kawowej dodajemy na przemian bitą śmietanę i pianę. Delikatnie mieszamy.
4.Krem przekładamy do szklanych pucharków. Wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Na wierzch ścieramy nadziewaną czekoladę.
Porady
RADY Aliny Michalskiej
Deser należy podać tego samego dnia.
Komentarze