Krem dyniowo-czosnkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zupa krem lekka, zdrowa pełna witamin. Przypomina mi słońce którego teraz za oknem brak. Zupa krem bardzo prosta, i szybka do zrobienia.Często jadam ją na kolacje w kubeczku.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki wywaru z rosołu
    1,5 kg dyni
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    sól,pieprz do smaku
    szczypta cukru
    2 łyżki jogurtu
    2 łyżki pestek dyni
    natka pietruszki
    olej

Krem dyniowo-czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieram, kroję na kawałki i gotuję w rosole do miękkości. Dynia puści dużo soku dlatego tak mało rosołu dodaję. Cebulkę kroję drobno, i przesmażam na patelni razem ze sprasowanym czosnkiem. Cebulkę dodaję do ugotowanej dyni i razem miksuję blenderem. doprawiam solą, pieprzem, cukrem do smaku. Podaję z pestkami dyni i jogurtem oraz natką pietruszki.

Porady

dynię można tez upiec w piekarniku

Komentarze

Podobne przepisy