Zupa krem lekka, zdrowa pełna witamin. Przypomina mi słońce którego teraz za oknem brak. Zupa krem bardzo prosta, i szybka do zrobienia.Często jadam ją na kolacje w kubeczku.
30 min
Składniki:
1/2 szklanki wywaru z rosołu
1,5 kg dyni
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól,pieprz do smaku
szczypta cukru
2 łyżki jogurtu
2 łyżki pestek dyni
natka pietruszki
olej
Krem dyniowo-czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obieram, kroję na kawałki i gotuję w rosole do miękkości. Dynia puści dużo soku dlatego tak mało rosołu dodaję. Cebulkę kroję drobno, i przesmażam na patelni razem ze sprasowanym czosnkiem. Cebulkę dodaję do ugotowanej dyni i razem miksuję blenderem. doprawiam solą, pieprzem, cukrem do smaku. Podaję z pestkami dyni i jogurtem oraz natką pietruszki.
Komentarze