Krem dyniowy z kurkami i grzankami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Pyszna jesienna zupa.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 600 g dyni Hokkaido ( waga po obraniu )
    3 marchewki
    1 cebula
    2,5 szk rosołu
    200 g gotowanego mięsa z rosołu
    3 łyżki śmietanki kokosowej
    1 łyżka masła
    do smaku :
    sól
    pieprz
    pieprz cayenne


    250 g kurek
    1 łyżka masła
    sól do smaku

    grzanki czosnkowe
    rungia do dekoracji

Krem dyniowy z kurkami i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię, marchewkę i cebulę pokroić w kostkę.
    W garnku roztopić masło, wrzucić pokrojone składniki i chwilę smażyć.
    Potem wlać rosół oraz dodać przyprawy i gotować na małym ogniu do miękkości i częściowego odparowania rosołu.
    Gdy zupa się gotuje usmażyć na maśle oczyszczone kurki.
    Potem je posolić i chwilkę smażyć.
    Następnie dodać mięso z kurczaka i śmietankę do zupy i zupę dokładnie zblendować.
    W razie konieczności jeszcze doprawić i ewentualnie przetrzeć przez siot ale wdłu mnie nie ma takiej potrzeby.
    Gotową zupę nalać na talerze, na środku rozdzielić kurki, grzanki i udekorować rungią.
    Podawać zaraz po przygotowaniu na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy