Krem koktajlowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa - krem z pomidorków koktajlowych - wersja eksperymentalna.

  • 40 min

Składniki:

  • 950 g pomidorków koktajlowych
    3 duże obrane ziemniaki (łącznie 250 g)
    3 średnie obrane marchewki (łącznie 200 g)
    7 ząbków czosnku
    4 - 5 łyżek margaryny
    4 szklanki wody
    200 g śmiatany 16%
    10 łyżek ketchup'u pikantnego
    3 - 4 łyżki mąki kukurydzianej
    3 łyżki curry
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    3 łyżki bazylii suszonej
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka pieprzu białego mielonego
    przyprawa uniwersalna do potraw do smaku (wg uznania)

Krem koktajlowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem koktajlowy 1. Czosnek posiekać, marchewkę i ziemniaki pokroić na małe kawałki. Margarynę rozpuścić w garnku, dodać wyżej wymienione warzywa, curry i pieprz ziołowy - chwilę smażyć. Do garnka dołożyć pomidorki i całość zalać wodą. Gotować 20 min. Następnie dodać ketchup i pozostałe przyprawy. Śmietanę zahartować odrobiną płynu z zupy - dokładnie rozmieszać z mąką. Zawiesinę wlać do zupy - całość doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze około 5 min. Gotową zupę zblendować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy