Krem kukurydziany z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, marchewkę w plasterki. Zalewamy 1,5l wody, dodajemy 2 listki laurowe i kukurydzę z puszki. Zagotowujemy i wrzucamy kostki rosołowe. Gotujemy do miękkości warzyw.
2.Cebulę kroimy w kostkę i z drobno pokrojonym czosnkiem przysmażamy na patelni. Dodajemy do zupy.
3.Śmietanę mieszamy w miseczce z odrobiną zupy i dodajemy do garnka. Przyprawiamy według uznania. Dodajemy trochę soku z cytryny. Wszystko miksujemy blenderem. W razie gdyby krem był za gęsty można dodać trochę przegotowanej wody.
4.Szynkę, np. konserwową kroimy w paseczki i posypujemy zupę. Dodajemy też troszkę pieprzu.
Porady
Zupa najlepiej smakuje z gorącą bagietką czosnkową.
Możemy zostawić trochę kukurydzy i użyć jej do posypania zupki, żeby ładniej się prezentowała.
Komentarze