Krem kukurydziany z szynką

0 (0 ocen)

Rozgrzewająca zupka.

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy konserwowej
    7 ziemniaków
    3 marchewki
    2 cebule
    1,5 litra wody
    2 kostki rosołowe
    3 łyżki śmietany
    3 ząbki czosnku
    pół cytryny
    szynka, np. konserwowa
    przyprawy: liść laurowy, pieprz, przyprawa uniwersalna, chilli, mielony imbir, gałka muszkatołowa, kurkuma, rozmaryn, pieprz ziołowy, magii. (każdy może dodać inne przyprawy, takie jakie lubi)

Krem kukurydziany z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa zalane wodą 1. Warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, marchewkę w plasterki. Zalewamy 1,5l wody, dodajemy 2 listki laurowe i kukurydzę z puszki. Zagotowujemy i wrzucamy kostki rosołowe. Gotujemy do miękkości warzyw.
  • Cebulka 2. Cebulę kroimy w kostkę i z drobno pokrojonym czosnkiem przysmażamy na patelni. Dodajemy do zupy.
  • Zupa przed miksowaniem 3. Śmietanę mieszamy w miseczce z odrobiną zupy i dodajemy do garnka. Przyprawiamy według uznania. Dodajemy trochę soku z cytryny. Wszystko miksujemy blenderem. W razie gdyby krem był za gęsty można dodać trochę przegotowanej wody.
  • krem z kukurydzy 4. Szynkę, np. konserwową kroimy w paseczki i posypujemy zupę. Dodajemy też troszkę pieprzu.

Porady

Zupa najlepiej smakuje z gorącą bagietką czosnkową. Możemy zostawić trochę kukurydzy i użyć jej do posypania zupki, żeby ładniej się prezentowała.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy