Krem Speculoos

0 (0 ocen)

Słodki krem, zrobiony z ciastek o tej samej nazwie. Zdecydowanie dla miłośników korzennych, wyrazistych smaków. Prosty i szybki w przygotowaniu. Nada się zarówno na kanapki, do naleśników, lodów, deserów, czy po prostu do wyjadania palcem ze słoika. Polecam!

Składniki:

  • 150 g ciastek Speculoos
    60 g miodu
    30 g cukru trzcinowego
    100 ml mleka
    50 ml oleju kokosowego, lekko podgrzanego
    90 g posiekanej, białej czekolady

Krem speculoos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w 150 st.C przez około 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i umieścić w malakserze. Zmiksować na pył. W garnuszku umieścić miód, mleko i cukier trzcinowy. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i miodu. Gorącą mieszankę przelać do zmiksowanych ciastek i ponownie zmiksować do powstania jednolitej pasty. Od razu wsypać posiekaną, białą czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Na koniec dodać olej kokosowy i ponownie wymieszać. Tak przygotowany krem przełożyć do słoiczków. Smacznego! (inspiracja/źródło: Moje Wypieki)

Porady

Przepis na dwa małe słoiczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy