Krem z agrestu

0 (0 ocen)

  • 40 min

Sezonowe owoce często wykorzystujemy do przygotowania pysznych deserów i wypieków. Można z nich przyrządzić również smakowite kremy, którymi można przekładać bezowe torty, makaroniki lub drożdżowe ciasta. Polecam też zajadanie kremów z własnoręcznie przygotowanymi kruchymi ciasteczkami.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g agrestu
    120 g cukru
    4 żółtka
    4 jajka
    150 g masła

Krem z agrestu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Agrest podgotuj z cukrem, aż owoce zaczną się rozpadać.
  • 2. Owoce przetrzyj przez sito, mus przełóż do garnka z grubym dnem. Przestudź.
  • 3. Dodaj jajka i żółtka, wymieszaj.
  • 4. Mus podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką.
  • 5. Gdy krem zacznie gęstnieć, dodaj masło, wymieszaj.
  • 6. Gotuj krem, aż zgęstnieje i będzie jednolity.
  • 7. Krem przełóż do czystego słoiczka. Przechowuj w lodówce.

    Smacznego!

Porady

Krem przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy