Krem z batata z grzankami i ricottą

0 (0 ocen)

  • 25 min

Uwielbiam zupy, ta jest przepyszna, inna i nowoczesna. Polecam!

  • 25 min

Składniki:

  • 500 gram batatów (słodki ziemniak)
    2 szklanki bulionu bądź rosołu
    1 marchew
    1 ziemniak
    sól, pieprz
    kilka łyżek ricotty, liście szałwii, wędzona papryka w proszku, grzanki (gotowe lub robione samodzielnie)

Krem z batata z grzankami i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty, ziemniaka i marchew gotujemy w bulionie do miękkości, około 20 minut. Następnie miksujemy blenderem na krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z łyżką ricotty, listkiem szałwii i szczyptą papryki w proszku. Można podać z grzankami.

Porady

Batata można zastąpić dynią, będzie smakowało równie dobrze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy