KREM Z BROKUŁÓW

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polecam (DLA 3-4 OSÓB)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg brokułów

    2 marchewki

    2 cebule

    1 ziemniak

    1 ząbek czosnku

    0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego

    1 opakowanie płatków migdałowych

Krem z brokułów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj warzywa:
    brokuły osobno,resztę osobno.
    Róże brokułów włóż do wrzącej ,lekko osłodzonej wody.
    (słodka woda pomaga zachować ładny zielony kolor).
    Kiedy warzywa zmiękną,około 5 minut przed końcem gotowania dodajemy sól
    (warzywa ,które są solone za wcześnie,dłużej się gotują).
  • 2. Następnie ugotowane brokuły i pozostałe warzywa wkładamy do jednego garnka,zalewamy bulionem
    (lub do wywaru z gotowanych warzyw dorzycamy po prostu brokuły) i miksujemy.
    Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku,pieprz i sól do smaku.

    Zupę podajemy z prażonymi migdałami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy