Krem z cukinii

0 (0 ocen)

Piękny kolor zupy zawdzięczamy skórce,której pamiętajmy aby nie obierać,gdyż zawiera dużo błonnika.Zupa jest lekka o kremowej konsystencji.Idealna na upalne,letnie dni.

Składniki:

  • na 3-4 porcje
    1,3 kg młodej żółtej cukinii
    350 ml rosołu drobiowego
    50 g startego parmezanu
    1mała cebula
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    łyżka masła
    liść laurowy
    gałka muszkatołowa
    kurkuma
    pieprz czarny
    pieprz kolorowy
    sól

Krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuszczamy masło.Podsmażamy posiekaną cebulę na złoty kolor.Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę razem ze skórką,dorzucamy do cebuli.Zalewamy wszystko bulionem.Cukinia nie będzie przykryta,ale puści sok podczas gotowania.Dodajemy sól,pieprz i liść laurowy.Gotujemy około 10 minut od czasu do czasu mieszając.Wyjmujemy liść laurowy,dodajemy jogurt,ser i miksujemy blenderem na gładką masę.Jeśli nie mamy parmezanu,możemy użyć innego ostrego sera.Doprawiamy jeszcze do smaku gałką muszkatołową,solą pieprzem i dla ładniejszego koloru szczyptą kurkumy.Jeśli robimy z zielonej cukinii,kurkumy nie dodajemy.Przed podaniem dekorujemy podsmażonymi kostkami cukinii,posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.Podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy