Piękny kolor zawdzięczamy skórce,której pamiętajmy aby nie obierać,gdyż zawiera dużo błonnika.Zupa jest lekka o kremowej konsystencji.Idealna na upalne,letnie dni
Krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuszczamy masło.Podsmażamy posiekaną cebulę na złoty kolor.Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę razem ze skórką,dorzucamy do cebuli.Zalewamy wszystko bulionem.Cukinia nie będzie przykryta,ale puści sok podczas gotowania.
2.Dodajemy sól,pieprz i liść laurowy.Gotujemy około 10 minut od czasu do czasu mieszając.Wyjmujemy liść laurowy,dodajemy jogurt,ser i miksujemy blenderem na gładką masę.Jeśli nie mamy parmezanu,możemy użyć innego ostrego sera.Doprawiamy jeszcze do smaku gałką muszkatołową,solą pieprzem i dla ładniejszego koloru kurkumą.
3.Jeśli robimy z zielonej cukinii,kurkumy nie dodajemy.Przed podaniem dekorujemy podsmażonymi kostkami cukinii,posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.Podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Komentarze