.Wszędzie dynie...zarówno te małe jak i duże ozdabiają nasze stoły,podwórka i talerze.Można z niej przyrządzić na prawdę rozmaite potrawy: zupy,placki,gulasze,desery i ciasta.U mnie dziś zupa-jesienna,rozgrzewająca i bardzo aromatyczna.
1.Dynię kroimy na mniejsze kawałki,obieramy ze skóry i usuwamy pestki.Układamy w naczyniu żaroodpornym,wlewamy na dno naczynia odrobinę wody i przykrywamy folią aluminiową.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy do momentu,aż dynia będzie miękka.U mnie trwało to około godziny.W tym czasie obieramy cebulę i czosnek,drobno siekamy
2..W garnku rozgrzewamy oliwę,wrzucamy czosnek i cebulę.Podsmażamy chwilę,aby cebula zmiękła.Następnie dodajemy curry,paprykę,kumin i mieszając podsmażamy jeszcze chwilę.Upieczoną dynię miksujemy na purée,dodajemy do garnka z przyprawami,zalewamy bulionem i gotujemy około 5 minut.Tak przygotowaną zupę blenderujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Krem przed podaniem dekorujemy jogurtem naturalnym i posypujemy podprażonymi pestkami dyni.
Komentarze