Krem z dyni i gruszek

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna, sycąca zupa, nieco jesienna, ale z powodzeniem możemy zrobić ją na chłodne zimowe wieczory, w końcu mrożona dynia jest dostepna cały rok.

  • 40 min

Składniki:

  • •1 mała dynia
    •2 gruszki
    •1 cebula
    •pół szklanki mleka kokosowego
    •bulion warzywny
    •łyżka oleju
    •sól, pieprz, curry i chili
    •pestki dyni 2 łyżki

Krem z dyni i gruszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. •1. Obrać dynię i pokroić na kawałki. Mniejsze kawałki upiec w piekarniku do miękkości.
    •2.Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju.
    •3. Gruszki pokroić w kostkę, wrzucić do cebuli, chwilę smażyć.
    •4. Dodać upieczoną dynię, zalać bulionem i chwilę gotować.
    •5.Dolać mleko kokosowe, przyprawić i zmiksować. W razie gdy zupa będzie za gęsta można dolać więcej bulionu.
    •6. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać gotową zupę.

Porady

Zamiast świeżej dyni, poza sezonem można użyć mrożonej dyni, którą również pieczemy lub gotujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy