krem z kalafiora

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Jesienią zupy krem szybko rozgrzewają i smakują, jak o żadnej innej porze roku. W tej zupie pierwsze skrzypce grają kalafior i gałka muszkatołowa. Tego drugiego proszę nie żałować bo zdecydowanie podkreśla smak!

  • 30 min

Składniki:

  • - kalafior
    - 1 l mleka
    - 100 g masła
    - cebula, czosnek
    - gałka muszkatołowa, sól

Krem z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior rozdzielamy na różyczki (nie za małe i nie za duże). Na maśle szklimy pokrojoną cebulę i ząbek czosnku. Dodajemy różyczki - chwilę podsmażamy i zalewamy mlekiem. Gotujemy ok. 30 minut aż kalafior będzie miękki. Blendujemy, doprawiamy solą i gałką ( dodałam pół łyżeczki - bo lubię :))

Porady

Zupę krem podaję z grzankami lub bagietką ziołową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2016

Komentarze

Podobne przepisy