1 kalafior- 730 g
2 cukinie- 465 g
1 marchewka- 100 g
1 mała pietruszka- 30 g
Kawałek selera-25 g
1 łyżeczka oleju kokosowego- 10 g
1250 ml wody
1 łyżeczka soli
Pieprz do smaku
Krem z kalafiora i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć, pietruszkę marchewkę i seler obrać. Pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać olej kokosowy i wrzucić pokrojone warzywa. Delikatnie je zrumienić i następnie wlać wodę i doprowadzić do wrzenia.
2.W między czasie kalafior podzielić na różyczki a cyknie pokroić w grube plastry. Gdy w garnku woda będzie się gotować, doprawić solą i wrzucić kalafior. Gdy będzie na wpół miękki dodać cukinię i gotować do miękkości wszystkich warzyw.
3.Zdjąć z ognia, dokładnie zblendować i doprawić pieprzem. Smacznego!
Porady
zimą zupę można ugotować na bazie mrożonego kalafiora
Komentarze