Krem z korzeniowych warzyw i botwinki z grzankami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Deszcz, okropny wiatr i minimalna dawka słońca to nie pogoda dla mnie, miała być sama botwinka, ale wyszło coś innego. Bardzo smaczny krem z warzyw, a do tego pyszne grzanki stworzone z czerstwego chl

  • 30 min

Składniki:

  • 1 większy seler
    2 pietruszki
    4 marchewki
    3 ziemniaki
    5 łodyg selera naciowego
    1 pęczek botwinki
    Kilka listków laurowych
    Kilka ziaren ziela angielskiego

    Przyprawy:
    Sól - 1 łyżka
    Pieprz czarny - 1 łyżeczka
    Pieprz cayenne - 1 łyżeczka
    Słodka papryka - 1 łyżeczka
    Ostra papryka - 1 łyżeczka

Krem z korzeniowych warzyw i botwinki z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, pokroić w mniejsze kawałki, zalać zimną wodą, dodać ziele, liście laurowe i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Po tym czasie doprawić, dodać pokrojoną botwinkę, gotować jeszcze ok10-15min. Ostudzić i zblendować dokładnie.

    Kromki czerstwego chleba pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać trochę oliwy wymieszanej z olejem i podgrzewać grzanki do chrupkości.

    Zupę podawać z kleksem kwaśnej śmietany i garścią grzanek.

Porady

Grzanki można przygotować na zapas, przechowywać je w szczelnym opakowaniu a później tylko dodać :)

Komentarze

Podobne przepisy