Krem z kukurydzy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dalej jestem zakochana w zupach krem, ciągle kombinuję i mam nowe pomysły.

  • 40 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki wody lub bulionu
    cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    puszka kukurydzy konserwowej
    łyżeczka ostrej papryki
    pół łyżeczki pieprzu ziołowego
    pół łyżeczki kuminu
    łyżeczka tymianku
    200 ml śmietanki 30%

Krem z kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju.
    Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć z cebulą.
    Całość zalać wodą (wtedy dodać sól) lub bulionem, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę.
    Doprawić ostrą papryką, pieprzem, kuminem i tymiankiem.
    Całość gotować od momentu zawrzenia przez 10-15 minut.
    Zmiksować przy użyciu blendera, jeśli trzeba doprawić do smaku.
    Wlać śmietankę i gotować jeszcze 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy