KREM Z KUKURYDZY NA OSTRO

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatny, a zarazem niesamowicie aromatyczny i sycący krem z kukurydzy na ostro, z chili i szczypiorkiem.Dziś podałam ją chrupiącymi, smażonymi ziarnami kukurydzy, ale jeśli chcecie, by zastąpiła cały dwudaniowy obiad, śmiało możecie dodać do niej np. pieczonego kurczaka.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 2 porcje )

    * kukurydza w puszce – 200 g

    * cebula – 1 szt

    * świeża chili – 1 szt

    * bulion warzywny – 500 ml

    * śmietana słodka 18% – 100 ml

    * oliwa z oliwek – 50 ml

    * sól, pieprz – do smaku

    * świeży szczypiorek – 1 pęczek

Krem z kukurydzy na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.



    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz chili, podsmażamy.

    Następnie wsypujemy kukurydzę, zalewamy bulionem i dodajemy po szczypcie przypraw – gotujemy.

    Po 25 minutach miksujemy na krem i zupa gotowa!

    W razie potrzeby doprawiamy do smaku!

    Podajemy z odrobiną słodkiej śmietanki i posiekanym świeżym szczypiorkiem.

    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy