Krem z patisonów i pora

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Specjalnie na ten krem zamrażam latem patisony. Wtedy zupka zajadamy się cały rok

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 niewielkich patisonów
    1 duży por
    5 średnich ziemniaków
    Bulion jarzynowy lub woda
    Sól, biały pieprz
    1 łyżka majeranku
    Kilka łyżek oleju

Krem z patisonów i pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Patisony myjemy i razem ze skórką kroimy w kostkę. Jeśli mają większe pestki usuwamy. Pora kroimy w plasterki odrzucając tylko część ciemnozieloną. Ziemniaki obieramy , myjemy i również kroimy w kosteczkę.
    Do rondelka wlewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy jarzyny i dodajemy majeranek. Całość smażymy kilka minut mieszając co jakiś czas. Przesmażone jarzyny zalewamy bulionem lub wodą tak aby je zakryć. Gotujemy do miękkości. Następnie całość blendujemy i doprawiamy solą oraz białym pieprzem. Podaję z grzankami.

Komentarze

Podobne przepisy