Krem z pieczonych buraczków

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Gęsta pożywna zupa z buraczków czerwonych. Mój niespełna 3-letni syn ją uwielbia.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1kg buraczków czerwonych
    400g ziemniaków
    1 marchewka
    1 pietruszka korzeń
    1 kostka rosołowa
    1 łyżka masła
    1 litr zimnej wody
    Sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Krem z pieczonych buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, pokroić w grubszą kostkę, wrzucić do naczynia żaroodpornego, dodać masło i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C ok 1h.
    Gdy warzywa będą miękkie, naczynie wyjąć z piekarnika, wlać wodę i wrzucić kostkę rosołową, gotować ok 10 min, zblendować i doprawić do smaku.
    Zupę podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym, krokietem lub pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy