Lekki,dietetyczny krem z pomidorów ma cudownie intensywny smak i kolor.
45 min
Składniki:
1,5 kg dojrzałych pomidorów lub 2 puszki krojonych
4 ząbki czosnku
pół cebuli
opcjonalnie jeden ziemniak
opcjonalnie - trochę wody gdy zupa bedzie zbyt gęsta
sól,pieprz
łyżeczka cukru
opcjonalnie 2 łyżki śmietany 12 %
Krem z pomidorów i czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Czosnek i cebulę siekamy,szklimy w garnku na oliwie.Dodajemy Pokrojone pomidory i ew troszkę wody i pokrojonego w dorbną kostkę ziemniaka ( to nie jest konieczne!).
Dusimy na małym ogniu aż pomidory się rozpadną ( i ew ziemniak zmieknie).
Blendujemy wszystko,doprawiamy i dodajemy śmietanę najlepiej wczesniej zahartowaną ( można pominąć ).
Podajemy z grzaneczkami,świeżym pieczywem lub makaronem.
Komentarze