Krem z pomidorów i czosnku

0 (0 ocen)

  • 45 min

Lekki,dietetyczny krem z pomidorów ma cudownie intensywny smak i kolor.

  • 45 min

Składniki:

  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów lub 2 puszki krojonych
    4 ząbki czosnku
    pół cebuli
    opcjonalnie jeden ziemniak
    opcjonalnie - trochę wody gdy zupa bedzie zbyt gęsta
    sól,pieprz
    łyżeczka cukru
    opcjonalnie 2 łyżki śmietany 12 %

Krem z pomidorów i czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Czosnek i cebulę siekamy,szklimy w garnku na oliwie.Dodajemy Pokrojone pomidory i ew troszkę wody i pokrojonego w dorbną kostkę ziemniaka ( to nie jest konieczne!).
    Dusimy na małym ogniu aż pomidory się rozpadną ( i ew ziemniak zmieknie).
    Blendujemy wszystko,doprawiamy i dodajemy śmietanę najlepiej wczesniej zahartowaną ( można pominąć ).
    Podajemy z grzaneczkami,świeżym pieczywem lub makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy