Krem z pomidorów we włoskim stylu

0 (0 ocen)

  • 30 min

Potrawa jest dla mnie szczególna, ponieważ ma bardzo wyrazisty i ciekawy smak, przywodzi na myśl słoneczne Włochy.

  • 30 min

Składniki:

  • - 2x400g puszki krojonych pomidorów
    - 3 łodygi selera naciowego
    - 1/3 szkl. czerwonego wina
    - 1 średnia cebula
    - 2 ząbki czosnek
    - 30 g masła
    - 500 ml bulionu
    - oliwa z oliwek
    - 2 łyżki octu winnego
    - bazylia
    - oregano
    - 1 łyżeczka cukru
    - sól, pieprz

Krem z pomidorów we włoskim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku na oliwie zeszklić posiekaną drobną cebulkę, po chwili dodać posiekany czosnek. Dodać połowę masła i posiekanego selera. Smażyć przez 3 minuty.
  • 2. Dodać czerwone wino i gotować przez 5 minut. Dodać bulion, suszone oregano, bazylię i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut.
  • 3. Dodać pomidory. Doprawić octem, cukrem, solą, pieprzem i zagotować. Po 10 minutach gotowania zmiksować.
  • 4. Dodać resztę masła i zagotować. Można podawać ze świeżą bazylią, skropić oliwą z oliwek lub też posypać startym parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy