Krem z porów i selera naciowego

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Często wykorzystuję w kuchni selera naciowego. To, obok brokułów, moje ulubione zielone warzywo dziś wystąpiło w duecie z porem. Niewiele przypraw i dodatków - kwintesencja warzywnego smaku.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - seler naciowy (średniej wielkości): 1 sztuka
    - por (tylko białe części): 2 sztuki
    - masło: 2 łyżki
    - bulion warzywny: 1 litr
    - śmietana 18%: 200 mililitrów
    - gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka
    - sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta

Krem z porów i selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selera oraz pora dokładnie myjemy. Kroimy w plasterki. Smażymy na rozgrzanym maśle przez ok. 10 minut. Zalewamy bulionem, doprawiamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Zdejmujemy z gazu i miksujemy blenderem na gładką masę. Zupę wstawiamy z powrotem na gaz, podgrzewamy i cały czas mieszając dodajemy śmietanę. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy