Krem z selera

0 (0 ocen)

pyszna dietetyczna zupka, która zaskakuje smakiem. Jest hitem w mojej rodzinie i u znajomych. Polecam :)

Składniki:

  • 1 duży seler (ok.750g)
    2 cebule
    2 ziemniaki
    1,5 l bulionu drobiowego
    250 ml mleka
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    tymianek
    1 łyżka oleju z pestek winogron lub rzepakowego

    natka selera lub pietruszki
    makaron pełnoziarnisty

Krem z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bulion 1. BULION:
    Kawałek pora, 2 korzenie pietruszki, 1/4 selera, 3 marchewki, listki zz 2 gałązek tymianku, 2 gałązki selera naciowego i 1 udko zalewamy 3l wody i gotujemy na bardzo wolnym ogniu do miękkości warzyw i mięsa.
  • seler+cebula 2. Selera kroimy w kostkę, cebulę w piórka.
  • smażymy 3. Wrzucamy do garnka na rozgrzany olej i smażymy.
  • gotowanie 4. Dolewamy mleko i bulion. Jak się zagotuje dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
    Doprawiamy solą, pieprzem, świeżo otartą gałką muszkatołową i tymiankiem. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Miksujemy.
    Makaron gotujemy wg opakowania (najlepiej o 1 minutę krócej).

    Zupę podajemy z makaronem i świeżą natką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy