Gęsta, kremowa zupa uwodząca pięknym kolorem. Propozycja ciepłego obiadu lub kolacji do przygotowania w 20-25 minut. W dodatku można ją przygotować nie mając niemal nic w lodówce... wystarczy groszek na dnie zamrażalki :)
Krem z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy groszek i zalewamy bulionem, tak aby przykrył warzywa. Ja bulion mam zawsze po porcjowany i zamrożony ale w ostateczności możemy użyć bulionu z kostki. Dodajemy oberwane listki z natki pietruszki i 1-2 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczkę suszonego. Gotujemy pod przykryciem kilka minut do miękkości groszku. Dolewamy mleko. Całość dokładnie miksujemy, najlepiej w mikserze kielichowym. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem
Komentarze