Krem z zielonego groszku

0 (0 ocen)

Gęsta, kremowa zupa uwodząca pięknym kolorem. Propozycja ciepłego obiadu lub kolacji do przygotowania w 20-25 minut. W dodatku można ją przygotować nie mając niemal nic w lodówce... wystarczy groszek na dnie zamrażalki :)

Składniki:

  • 2 białe cebule
    2 łyżki masła
    900g zielonego groszku (2 opakowania)
    pęczek natki pietruszki
    1l bulionu warzywnego/drobiowego
    500ml mleka
    sól, czarny pieprz, tymianek

Krem z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy groszek i zalewamy bulionem, tak aby przykrył warzywa. Ja bulion mam zawsze po porcjowany i zamrożony ale w ostateczności możemy użyć bulionu z kostki. Dodajemy oberwane listki z natki pietruszki i 1-2 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczkę suszonego. Gotujemy pod przykryciem kilka minut do miękkości groszku. Dolewamy mleko. Całość dokładnie miksujemy, najlepiej w mikserze kielichowym. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy