Krem z zielonego groszku z krewetkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przystawka, którą wykonał dla mnie mój obecny parter na pierwszej randce we dwoje.

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 suszone pomidory
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    - majeranek
    - sól, pieprz
    - 6 krewetek
    - 3 szklanki wywaru warzywnego
    - 450 g zielonego groszku
    - 150 ml śmietanki

Krem z zielonego groszku z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone pomidory kroimy na małe kawałeczki, mieszamy z oliwą, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. W tak przygotowanej zalewie marynujemy krewetki przez 3 godziny. Zagotowujemy wywar, dodajemy groszek i gotujemy do miękkości. Przecedzamy, pozostawiając wywar. Hartujemy groszek, wrzucając go do zimnej wody z lodem, dzięki temu zachowa kolor. Następnie miksujemy go z połową wywary i przecieramy przez sitko. Zagotowujemy śmietankę, łączymy ze zmiksowanym groszkiem i rozrzedzamy resztą wywaru. W razie potrzeby, doprawiamy. Smażymy krewetki przez kilka minut, aż się zarumienią i układamy na kremie. Dekorujemy suszonymi pomidorami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy