Krem z zielonej soczewicy i cukinii z mleczkiem kokosowym

0 (0 ocen)

Niesamowity lekko kokosowy smak.

Składniki:

  • 2 cebule
    500 g cukinii
    Kawałek imbiru
    150g zielonej soczewicy
    600 ml wody
    400 ml mleczka kokosowego
    1 kostka rosołowa
    Curry
    sól, pieprz
    sok cytrynowy
    olej

Krem z zielonej soczewicy i cukinii z mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i imbir drobno siekamy, cukinię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  • 2. Na odrobinie oleju smażymy cukinię i imbir, po 5 minutach wyjmujemy je z garnka i na ich miejsce wsypujemy soczewicę, którą zalewamy wodą z kostką rosołową. Gotujemy przez 15 minut , po czym dodajemy mleczko kokosowe i cukinię. Gotujemy jeszcze przez kilka minut, doprawiając wcześniej solą, pieprzem, curry i sokiem z cytryny. Przed podaniem można zmiksować całość lub tylko część zupy i podawać z odrobiną śmietanki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy