Krem ziemniaczano-szczawiowy

0 (0 ocen)

  • 25 min

szybki i prosty w wykonaniu a do tego pyszny

  • 25 min

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
    1,5 l rosołu (może być z kostki)
    25 dag szczawiu
    1 łyżka masła
    1 szkl gęstej śmietany
    sól, pieprz
    szczypta cukru
    4 jajka na twrdo

Krem ziemniaczano-szczawiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę,zalać bulionem i ugotować. Szczaw umyć, osuszyć, drobno posiekać, przesmażyć na stopionym maśle, dodać do zupy i gotować ok 7-8 min. Zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem ewentualnie szczyptą cukru, wlać śmietanę dokładnie wymieszać. Podawać z jajkami na twardo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy