Krem ziemniaczany z chipsem chorizo

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupa krem z ziemniaków, doprawiona chrzanem, podana z groszkiem ptysiowym i chipsami z kiełbasy chorizo.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ziemniaki - 10 szt
    Marchew - 1 szt
    Bulion (dowolny) - ok 2l
    Chrzan tarty - 2 płaskie łyżki
    Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki
    Przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, mielony korzeń lubczyku, przyprawa do ziemniaków, chilli chipotle
    Ziele angielskie - 5szt
    Gorczyca - 1 łyżeczka
    Koperek - 2 łyżki
    Kiełbasa chorizo - cienkie plasterki - 100g
    Groszek ptysiowy

Krem ziemniaczany z chipsem chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem ziemniaczany z chipsem chorizo 1. Plasterki kiełbasy kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy, aż będą chrupiące. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  • Krem ziemniaczany z chipsem chorizo 2. Ziele angielskie i gorczycę ucieramy w moździerzu. Mieszamy z resztą przypraw.

    Marchew - ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy bulionem (lekko powyżej linii warzyw) i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Miksujemy, jeśli krem jest bardzo gęsty dolewamy trochę bulionu lub wody. Dodajemy chrzan i przyprawy do smaku. Gotujemy jeszcze 5 minut. Na końcu dodajemy śmietanę i koperek.

    Zupę podajemy z chipsami i groszkiem ptysiowym.

Porady

Groszek ptysiowy można zastąpić grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy