Kremowa kartoflanka z marchewką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Zapewniam że wygląda i smakuje znakomicie.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 75 dag. ziemniaków
    6 szkl. rosołu warzywnego z kostki
    10 dag. śmietany kremówki
    2 cebule
    2 plastry mortadeli
    1 czubata łyżka margaryny
    50 dag. marchwi
    1 pęczek natki pietruszki
    sól
    biały pieprz mielony
    czarny pieprz mielony

Kremowa kartoflanka z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Wędlinę pokroić w paski, natomiast ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  • 2. Margarynę rozgrzać w garnku i podrumienić na niej cebulę i wędlinę, następnie je wyjąc. Ziemniaki poddusić w tym samym tłuszczu, dolać rosół i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 10-15 min.
  • 3. W tym czasie umyć i obrać marchew. Pokroić ją skośnie w cienkie plastry.
  • 4. Ziemniaki zmiksować w rosole na puree, dodać marchew i gotować jeszcze ok. 10 min. Wlać śmietanę i doprawić przyprawami. Natkę pietruszki umyć, odłożyć kilka listków do przybrania, resztę drobno pokroić, dodać do zupy i zamieszać. Do gorącej kartoflanki dodać usmażoną cebulę i wędlinę. Podawać przybraną listkami pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy