Kremowa kartoflanka z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w talarki. Wędlinę pokroić w paski, natomiast ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
2.Margarynę rozgrzać w garnku i podrumienić na niej cebulę i wędlinę, następnie je wyjąc. Ziemniaki poddusić w tym samym tłuszczu, dolać rosół i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 10-15 min.
3.W tym czasie umyć i obrać marchew. Pokroić ją skośnie w cienkie plastry.
4.Ziemniaki zmiksować w rosole na puree, dodać marchew i gotować jeszcze ok. 10 min. Wlać śmietanę i doprawić przyprawami. Natkę pietruszki umyć, odłożyć kilka listków do przybrania, resztę drobno pokroić, dodać do zupy i zamieszać. Do gorącej kartoflanki dodać usmażoną cebulę i wędlinę. Podawać przybraną listkami pietruszki.
Komentarze