Kremowa potrawka z pomidorów

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dietetyczne danie z dużą dawką potasu. Potrawka ma wręcz aksamitną konsystencję, a robi się ją w kilka chwil.

  • 20 min

Składniki:

  • 7 pomidorów (łącznie 900 g)
    5 ząbków czosnku
    3 łyżki margaryny

    Sos jajeczny:
    4 kacze jajka
    5 łyżek ketchup'u pikantnego
    3 łyżki mąki kukurydzianej
    1 łyżka bazylii suszonej
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    przyprawa uniwersalna do potraw do smaku (wg uznania)
    pieprz czarny mielony do smaku (wg uznania)

Kremowa potrawka z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kremowa potrawka z pomidorów 1. Czosnek posiekać, zrumienić na margarynie. Dodać pokrojone w dużą kostkę pomidory - całość dusić około 10 min pod przykryciem.
  • Kremowa potrawka z pomidorów 2. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać - zalać podduszone warzywa. Całość podgrzewać, cały czas mieszając, aż potrawka zgęstnieje.
    Podawać na ciepło z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy