Kremowa zupa brokułowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna zupa w pięknym kolorze.

  • 30 min

Składniki:

  • główka brokułu,
    mała cebula,
    ząbek czosnku,
    3 szklanki bulionu (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
    opcjonalnie kilka łyżek śmietanki,
    kilka łyżek parmezanu,
    świeża bazylia i szczypiorek do posypania zupy,
    pestki słonecznika,
    sól i pieprz (do smaku)

Kremowa zupa brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Różyczki brokułu ugotować w bulionie lub na parze (powinny zachować ładny, zielony kolor). Drobno posiekać cebulę i czosnek, smażyć kilka minut, do miękkości. Zalać całość bulionem, zmiksować. Gotować kilka minut na małym ogniu, dodać śmietankę, doprawić. Każdą porcję posypać parmezanem, świeżymi ziołami i pestkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy