ok. 1-1.5l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ja użyłam trochę więcej, bo nie lubię bardzo gęstych zup-kremów),
5-6 dużych cebul,
opcjonalnie dwie małe, ugotowane pietruszki i ćwierć małego, ugotowanego selera (można też użyć ziemniaków),
1/3 szklanki białego wina,
sól, pieprz, płaska łyżeczka cukru
groszek ptysiowy lub grzanki do podania
Kremowa zupa cebulowa z białym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obrać i pokroić na półplasterki, doprawić solą, pieprzem i cukrem, smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do skarmelizowania (na małym ogniu, ok. 45 minut). Podlać winem i poczekać kilka minut do zredukowania. Cebule zmiksować na gładko z bulionem - płynu należy dodać według uznania, w zależności od tego, czy wolimy gęstą lub rzadszą zupę. Doprawić, podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Komentarze