KREMOWA ZUPA KALAFIOROWA

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna, pożywna zupa - znakomita propozycja zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • średniej wielkości kalafior,
    młoda włoszczyzna,
    7 średnich ziemniaków,
    mała cebula dymka,
    udko kurczaka,
    około 1,2 l wody,
    1/2 małego jogurtu naturalnego,
    2 łyżki mascarpone (opcjonalnie),
    1/2 szklanki mleka,
    3 łyżeczki mąki,
    łyżka masła,
    sól,
    pieprz,
    lubczyk,
    pęczek koperku.

Kremowa zupa kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalewam wodą, od momentu zagotowania gotuję około 30 minut.
    Kalafiora myję, dzielę na różyczki.
    Warzywa obieram. Marchewkę oraz ziemniaki kroję w kostkę.
    Cebulę i koperek drobno siekam.
    Do mięsa dodaję kalafiora, ziemniaki i włoszczyznę wraz z przyprawami (pieprz, sól, lubczyk). Gotuję kolejne 20 minut.
    Cebulę szklę na maśle.
    Mięso wyjmuję, obieram i wkładam z powrotem do zupy.
    Jogurt łączę z mascarpone, mlekiem, mąką, odrobiną zupy oraz częścią kalafiora. Miksuję, wlewam do garnka.
    Dodaję koperek i cebulę. Chwilę gotuję na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż zupa zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy