Kremowa zupa ogórkowa z kaszą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kolejny krem, który bardzo lubimy…choć zawsze jakieś „wkładki” serwujemy. Tym razem z naszym ulubionym bulgurem i młodą marchewką.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ogórków gruntowych
    1 łyżka masła
    1 l bulionu warzywnego
    1 łyżka słodkiej śmietany
    1 młoda marchew
    2 łyżki kaszy bulgur
    koperek
    sól, pieprz

Kremowa zupa ogórkowa z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obieramy, kroimy w kostkę i dusimy 10 min na maśle.
    Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy kwadrans. Zestawiamy z ognia, lekko studzimy i blendujemy na gładko.
    Dodajemy łyżkę słodkiej śmietany, dokładnie mieszamy, wrzucamy pokrojoną na cienkie plasterki marchew i dusimy 10 min na wolnym ogniu.
    Następnie wsypujemy kaszę, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu do jej miękkości.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z posiekanym koperkiem.

Komentarze

Podobne przepisy