Kremowa zupa szczawiowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Naszła nas ochota na szczawiówkę, więc trzeba było zrobić. Czasami robimy szczaw do słoików, więc możemy upajać się smakiem tych liści

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g kiełbasy białej surowej
    1 łyżka masła
    100 g szczawiu ze słoiczka
    2 jajka ugotowane na twardo
    1 marchew
    3 łyżki słodkiej śmietany
    sól, pieprz

Kremowa zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kremowa zupa szczawiowa 1. Z kiełbasy formujemy pulpeciki, gotujemy je w 1 l wody, wyławiamy. W rondlu na maśle podsmażamy szczaw, zalewamy wodą z kiełbasy i gotujemy przez kwadrans. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy białka jajka, razem blendujemy, dodajemy startą na dużych oczkach, marchew. Gotujemy do jej miękkości.
    Lekko rozprowadzamy ze słodką śmietaną. Dodajemy pulpeciki, podgrzewamy i posypujemy żółtkiem.

Komentarze

Podobne przepisy