Kremowa zupa z batatów

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa krem z dodatkiem batatów zdecydowanie przypadnie do gustu dzieciom.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 skrzydełka z kurczaka
    1 litr wody
    sól do smaku
    4 łyżki startej na dużych oczkach włoszczyzny
    400 g batatów
    100 g kremowego serka topionego
    natka pietruszki do podania

Kremowa zupa z batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka i startą na dużych oczkach włoszczyznę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i lekko solimy.

    Całość zagotowujemy na wolnym ogniu zbierając szumowiny z powierzchni.

    Gotujemy ok. 15 minut, a następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty.

    Gdy bataty będą miękkie, zdejmujemy garnek z ognia, usuwamy z zupy skrzydełka i dodajemy serek topiony. Mieszamy do rozpuszczenia, a następnie blendujemy całość na gładko.

    Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy