Zupa krem z dodatkiem batatów zdecydowanie przypadnie do gustu dzieciom.
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 skrzydełka z kurczaka
1 litr wody
sól do smaku
4 łyżki startej na dużych oczkach włoszczyzny
400 g batatów
100 g kremowego serka topionego
natka pietruszki do podania
Kremowa zupa z batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka i startą na dużych oczkach włoszczyznę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i lekko solimy.
Całość zagotowujemy na wolnym ogniu zbierając szumowiny z powierzchni.
Gotujemy ok. 15 minut, a następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty.
Gdy bataty będą miękkie, zdejmujemy garnek z ognia, usuwamy z zupy skrzydełka i dodajemy serek topiony. Mieszamy do rozpuszczenia, a następnie blendujemy całość na gładko.
Komentarze