Kremowa zupa z bobu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jak co roku, korzystamy z tego pysznego warzywa, niedocenianego i znienawidzonego w dzieciństwie.
Po latach przekonaliśmy się do jego smaku i za każdym razem próbujemy go w nowej wersji.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g bobu
    1 l wody
    1 łyżka słodkiej śmietany
    3 łyżki ryżu
    natka pietruszki
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz

Kremowa zupa z bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kremowa zupa z bobu 1. Bób gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy i obieramy, wody nie wylewamy.
    Ponownie przekładamy do wody z gotowania, dodajemy łyżkę śmietany i blendujemy na gładko.
    Następnie dodajemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy