Jak co roku, korzystamy z tego pysznego warzywa, niedocenianego i znienawidzonego w dzieciństwie.
Po latach przekonaliśmy się do jego smaku i za każdym razem próbujemy go w nowej wersji.
1 godz. 20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
500 g bobu
1 l wody
1 łyżka słodkiej śmietany
3 łyżki ryżu
natka pietruszki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Kremowa zupa z bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy i obieramy, wody nie wylewamy.
Ponownie przekładamy do wody z gotowania, dodajemy łyżkę śmietany i blendujemy na gładko.
Następnie dodajemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Komentarze